Een goed gesprek met jezelf!

Zie hieronder; op de foto tijdens mijn diploma uitreiking een aantal jaren terug.  Mijn pusher en perfectionist in mij staan te stralen en zijn trots! Mijn innerlijke criticus heeft vast commentaar of alweer een nieuwe doelstelling klaar staan. In deze blog vertel ik meer over (mijn) primaire delen/ikken en waarom het zinnig zou kunnen zijn ook eens met die van jou in gesprek te gaan!

Jezelf meten aan anderen en dan vooral de sterke kanten van de ander zien. De mindere kanten van de ander niet zien en daardoor de sterke kanten van jezelf vergeten of te niet doen. Je best doen om “erbij” te horen, niet uit de toon te vallen en daarbij jezelf soms vergeten. Heel ongemakkelijk worden van complimenten en deze wegwuiven met allerlei argumenten. Jezelf continu pushen tot verbetering. Ken jij dit soort thema’s? Ik ook..

Afgelopen opleidingsdagen mocht ik weer aan de slag met mijn eigen thema’s. Want.. Je kunt pas een goede coach zijn wanneer je ook je eigen kwetsbaarheden aan durft te kijken. 

Door de voice dialogue methode ga je in “gesprek” met jezelf of eigenlijk met verschillende delen van jezelf om te onderzoeken waar bepaalde “delen/ikken” vandaan komen. Mensen zeggen weleens; “Zo ben ik nu eenmaal” of “Ja, dat ben ik; onzeker/doorzetter/ brutaal oid.”. Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat klopt niet helemaal. Wanneer je dit soort dingen zegt of denkt (en dat gaat eigenlijk de hele dag door) is dat waarschijnlijk een bepaald deel van jou. We hebben allemaal eigen primaire delen die graag en snel voorop staan en de leiding nemen. Tegengesteld hebben we ook allemaal minder ontwikkelde delen (vaak tegenpolen van je primaire delen). Dit alles is gedurende je leven ontstaan. Het ontstaan en ontwikkelen van je primaire delen gebeurd vaak in je kindertijd of jeugd. Daar heeft bepaald gedrag ervoor gezorgd dat je populair was of minder gepest werd, je thuissituatie overleefde en ga zo maar door. Gedurende je leven groeien deze delen met je mee en is het fijn om hier soms wat meer over te weten. Waarom zijn ze er? Hoe zijn ze er? Welke invloed hebben ze? Wat beschermen ze? 

Het kan dus heel zinnig zijn eens een gesprek aan te gaan met je primaire delen. Niet om ze weg te sturen, maar om ze in de toekomst beter te begrijpen, meer te beheersen en vanuit een gezonde volwassen rol keuzes te maken.

Ook ik mocht natuurlijk in gesprek met mijn primaire delen en natuurlijk waren daar opnieuw hand in hand de perfectionist en de pusher. Dit keer aangestuurd door de interne criticus. Hij was er vast eerder, maar is me nooit zo opgevallen. Het was voor mij niet de eerste keer in gesprek te zijn met deze sterke jongens, echter toch word beetje bij beetje mijn inzicht groter. 

Vanaf jongs af aan hoorde ik dat ik vooral een praktijkmens was. Ik moest maar gewoon VBO doen, want MAVO was echt teveel van het goede. Dit werd eigenlijk overal bevestigd en hier is duidelijk mijn pusher geboren. Samen met de perfectionist zouden zij wel eens even laten zien wat er allemaal mogelijk was met een beetje doorzettingsvermogen. Met dat in mijn achterhoofd (of eigenlijk onder leiding van..) ging ik op pad en knokte ik me tot de HBO verpleegkunde. Super trots, maar voelde ik me dan nu goed genoeg? Wel nee, nog steeds bedenk ik dagelijks wie er allemaal beter zijn dan ik. Ben ik “maar” verpleegkundige in een team van veelal universitair opgeleide collega’s. Ik kwam erachter (figuurlijk gezien) dat ik zou kunnen doorleren tot ik een ons zou wegen. De druk komt niet van buitenaf.. maar het zit in mij. En die vijand is eigenlijk nog veel venijniger. Ik kan me er veel minder goed tegen wapenen en zal wanneer ik hier stappen in wil zetten mezelf uitermate bewust en gewaar moeten zijn van wat er zich wanneer van binnen bij mij afspeelt. Wanneer ik hiermee aan de slag ga zullen mijn primaire delen waarschijnlijk in paniek schieten en sterker worden, want “Heey, zij zorgen al mijn hele leven voor mij, dat gaat toch goed of nou ja ze doen hun best” en geven die verantwoordelijkheid niet graag uit handen.

Door mijn eigen ontwikkeling heb ik hierin de afgelopen tijd veel stappen mogen zetten. Ik kom er steeds meer achter waar mijn hart daadwerkelijk sneller van gaat kloppen. Waar ik goed in ben en waarvan ik meer mag doen.

Ik heb stappen mogen uitzetten waarvan ik denk dat ze nodig zijn tijdens mijn weg (en voor de duidelijkheid; die weg is volgens mij nooit af):

Verdragen dat dingen zijn zoals ze zijn vooral wanneer het niet prettig voelt 

Mezelf waarderen 

Mijn gevoel vaker volgen, want; “This is where the magic happens”! 

Feedback aannemen, onderzoeken en beslissen of ik er iets mee wil (niet meer en niet minder) 

Daardoor worden wie ik ben en niet vechten voor iets dat ik niet ben

Herken jij in bovengenoemde thema’s? Of mogelijk spelen bij jouw wel hele andere primaire delen een (grote) rol in je leven. Nodig ze eens uit voor een goed gesprek want wanneer je niet bang bent hiernaar te luisteren hebben zij hele zinnige dingen te zeggen!