Elvera

Mijn naam is Elvera en ik ben 35 jaar. Samen met Richard woon ik op een prachtige plek met onze lieve dieren. Vanaf jonge leeftijd is mijn leven onlosmakelijk verbonden met paarden. Het zijn fantastische wezens. Ze zijn groot en machtig, maar tegelijkertijd zo puur en eerlijk. Ze kunnen mij keer op keer ontroeren door er simpelweg te zijn.

Vanaf mijn 16de werk ik in de gezondheidszorg, waarvan de laatste 10 jaar binnen de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 heb ik met trots mijn HBO verpleegkunde opleiding afgerond en daarmee werk ik momenteel in een stabilisatie team voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek binnen de specialistische GGz. Naast mijn liefde voor dieren vind ik mensen en hun gedrag bijster interessant. Daarom leek het me geweldig uitdagend om deze twee werelden te verbinden.

Vanaf 2020 werk ik daarom deels vanuit huis samen met deze enorme paardenkrachten!

Relevante opleidingen/ certificaten/ bijscholingen:

2016: HBO verpleegkunde (Geestelijke gezondheidszorg)

2020: Equine Assisted coach Level 1

2020: Trauma en traumaherstel

2021: Equine Assisted coach Level 2

2021: VERS trainer

Richard

Mijn naam is Richard en ik ben 36 jaar. Ik werkte voorheen met name achter de schermen bij Hapa Na Sasa aan het onderhoud en de administratie. Ondertussen ben ik gestart met de opleiding tot Equine Assisted coach level 1.

Ik ga hiermee Elvera ondersteunen tijdens teamcoaching, teambuilding en duo – sessies. Ook wil ik mij gaan specialiseren in het coachen van coachees in de hulpverleningssector als; Brandweer, politie, ambulance en defensie.

Ik ben zelf 20 jaar werkzaam binnen de brandweer, waarvan de laatste 9 jaar in de 24 uurs dienst.

Relevante opleidingen/ certificaten/ bijscholingen:

2021 Equine Assisted coach level 1 in opleiding

Nonny

De oudste van het stel. Deze dame is een KWPN merrie van 25 jaar jong. Gefokt als springpaard, gereden als dressuurpaard. Op je 25ste doe je alleen nog wat echt leuk is, dus wordt ze verder niet meer intensief bereden. Ze is nu met name aan het werk als coachpaard en gaat geregeld mee op buitenrit. Daar waar Cartano echt niet meer verder durft neemt zij de leiding over en durft wel langs die “enge tractor”.

Als ik Nonny zou moeten typeren zou dat zijn: zachtaardig, fijngevoelig, gesteld op haar eigen ruimte en een echte “samenwerker”. Vroeger was zij ongeacht de kudde altijd de leider echter nu ze wat ouder wordt mag Cartano deze functie vervullen.

Cartano

Cartano is een KWPN ruin van 14 jaar, Met zijn 1.86 een echte reus. Gefokt als dressuurpaard, maar ondanks zijn “goede dressuur ouders” ziet Cartano absoluut het nut niet in van moeilijke figuren rijden in de bak. Cartano is een echte avonturier, het liefst op buitenrit, nieuwe dingen zien en lekker hard gaan. Hij houdt van aandacht en is super nieuwsgierig. Wekelijks moet er wel iets gerepareerd worden en ondanks zijn onschuldige ogen is hij meestal de dader.

Als ik Cartano zou moeten typeren, zou dat zijn: Vriendelijke reus, clown, dominant, aandacht vrager, duidelijk, nieuwsgierig en loslippig.

Caesar

Caesar; roepnaam; Casper

Kort en krachtig zoals zijn naam doet vermoeden. Zijn forse bouw verraad zijn enorme obsessie voor eten.

1x iets lekker toestoppen betekent 3 dagen een jagende Casper achter iedereen aan. Dat was een snelle les; “niet meer doen”. Casper is klein, maar enorm moedig en niet snel onder de indruk. We twijfelde nog even of hij (in het kader van het beste voor het geheel) het leiderschap van de kudde op zich zou nemen, maar dit is vooralsnog toch aan Cartano toebedeeld.

Het is een vriendelijk paardje, wat van aandacht houdt. Hij zal je ook direct begroeten. Nog een leuk weetje; Casper en Cartano zijn precies even oud en dus op dezelfde dag jarig!

Casper; klein van formaat, maar groots in zijn hoofd, vriendelijk, eigenwijs, onbevreesd, stabiel, een tikkeltje dominant, knuffelkont en een vreetzakje.

Kleine grootse Casper, we zijn heel blij met jouw komst. Je bent misschien klein, maar ik denk dat jij gaat zorgen voor grootste bewegingen en inzichten.

Whispering van de Heidehoeve

Whispering van de Heidehoeve; roepnaam; Whispering

Zijn naam doet vermoeden dat er koninklijk bloed door zijn aderen stroomt toch is hij heel gewoon gebleven.

Wat direct opvalt zijn zijn ogen. Hij is blind (of ziet zeer slecht) waardoor zijn ogen heel klein zijn en er een soort vlies overheen ligt.

Doordat hij blind is lijkt hij des te meer gevoeliger op zijn andere zintuigen. Hem benaderen doe je beter rustig en met geluid, zodat hij niet schrikt. In contact met de ander 2 heren moet hij regelmatig het onderspit delven wanneer het gaat over dominantie of leiderschap, maar wanneer je goed kijkt zit er zeker pit in (zichtbaar aan de hapjes die hij uitdeelt wanneer Casper of Cartano hem klieren).

Whispering; Duidelijk, gevoelig, eigenwijs, (door zijn slechte zicht) gesteld op zijn eigen ruimte, vriendelijk en contact op zijn voorwaarde (hierin lijkt hij helder aan te geven welke energie hij om zich heen prettig vindt en welke niet, hele zuivere feedback dus).

Lieve kleine witte Whispering; Welkom in de Hapa Na Sasa kudde kleine vriend. Dat je nog maar heel veel mensen mag bijstaan met je (eigen)wijze raad.

Waarom paarden als coach?

Paarden zijn geweldige coaches. Het zijn vluchtdieren, leven al duizenden jaren in kuddeverband en zijn daar gaandeweg heel goed in geworden. Het gaat voor paarden niet om uiterlijk vertoon of status, het gaat om veiligheid ofwel; Het beste voor het geheel. Om de veiligheid te garanderen zijn zij uitgerust met een zeer verfijnde waarneming die niet alleen feitelijkheden waarnemen als geluid
of geur, maar ook energie en intentie.

Om de veiligheid in de kudde te waarborgen scannen zij continu hun omgeving af op mogelijk gevaar. Ieder paard heeft zo zijn eigen taken en doet waar het goed in is. De kudde is zo sterk als de zwakste schakel en dus is ieder individu van wezenlijk belang. Het doet er niet toe wat was of komt, het gaat om het hier en nu. Wanneer wij ons bij de paarden voegen maken we als vanzelf ook deel uit van die kudde en zullen dus ook gescand worden. Wanneer ons denken, voelen en doen niet overeenkomt zullen de paarden hierop reageren. Wanneer nodig zullen zij dit keer op keer geduldig en oordeelvrij terug geven. Wanneer een coachee klaar is om een
inzicht toe te staan en hiermee te gaan experimenteren zullen de paarden hier opnieuw vanuit het hier en nu op reageren. Op deze manier kun je dus compleet veilig oefenen met nieuw gedrag en inzichten.

Locatie

Op nog geen 20 minuten rijden van Breda en Gorinchem ligt daar tussenin onze mooie coachplek.

De sessies vinden plaats in Hank. Ik woon daar met mijn man, hond, twee paarden en twee schapen op een mooie, rustige plek met uitzicht op de polders. Vanzelfsprekend is het belangrijk om in alle rust en privacy te kunnen ontdekken hoe jouw proces verloopt.

We hebben een ontvangstruimte waar je voor een coachsessie kunt landen, zodat je rustig aan een sessie kunt beginnen.

Waarom Hapa Na Sasa?

In 2012 mocht ik voor het eerst in mijn leven voet zetten op het Afrikaanse continent. Een rondreis door Zuid – Afrika en jaren later door Namibie zorgde voor een geweldige ervaring.

Terug naar de basis en in contact met de natuur. Leren je oren te spitsen en echt te luisteren, leren te turen om echt te zien. Eten wat je niet kent en slapen in een tent op het dak van de Jeep. Het gevoel wanneer je van dichtbij mag zien hoe een neushoorn zijn eten bij elkaar scharrelt of een olifant zijn kudde bij elkaar houdt is machtig mooi!

De rust hiervoor kunnen en mogen nemen bracht me volledig in het hier en nu. De sfeer, talen en kleuren brengen me terug naar die ervaring.

Hapa na sasa betekent; hier en nu.

Door de naam Hapa Na Sasa te verbinden aan equine assisted coaching is het voor mij af. Alles wat rust, ruimte en tijdloosheid brengt om na te kunnen denken over hetgeen er echt toe doet komt hierin samen en ik hoop dat met veel mensen te kunnen gaan delen.

Contact

06 57942099
info@hapanasasa.nl
Keizersveer 3, Hank

Contactformulier

  Contact

  06 57942099
  Elvera@hapanasasa.nl
  Keizersveer 3, Hank

  Bedrijf

  Hapa Na Sasa
  KvK: 77432924
  BTW-nr: NL003199872B40
  IBAN: NL27 KNAB 0400 874 326