Elvera

Mijn naam is Elvera en ik ben 37 jaar. Samen met Richard woon ik op een prachtige plek met onze lieve dieren. Vanaf jonge leeftijd is mijn leven onlosmakelijk verbonden met paarden. Het zijn fantastische wezens. Ze zijn groot en machtig, maar tegelijkertijd zo puur en eerlijk. Ze kunnen mij keer op keer ontroeren door er simpelweg te zijn.

Vanaf mijn 16de werk ik in de gezondheidszorg, waarvan de laatste 13 jaar binnen de geestelijke gezondheidszorg. Daardoor werk ik nog altijd 18uur per week voor de specialistische GGz en kan ik hiermee mijn kennis en ervaring op verschillende vlakken op peil houden.  Naast mijn liefde voor dieren vind ik mensen en hun gedrag bijster interessant. Daarom leek het mij geweldig uitdagend om deze twee werelden te verbinden.

Vanaf 2020 werk ik daarom deels vanuit huis samen met onze enorme paardenkrachten!

Relevante opleidingen/ certificaten/ bijscholingen:

2016: HBO verpleegkunde (Geestelijke gezondheidszorg)

2020: Equine Assisted coach (Level 1)

2020: Trauma en traumaherstel

2021: Equine Assisted coach (Level 2)

2021: VERS trainer

2022: Lichaamsgerichte therapeut met behulp van paarden (Level 3)

Richard

Mijn naam is Richard en ik ben 39 jaar. Ik werk als Equine assisted coach level 1 binnen Hapa Na Sasa.

Ik ondersteun met name Elvera tijdens teamcoaching, teambuilding en duo – sessies. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het coachen van coachees uit de hoog risico beroepen als; Brandweer, politie, ambulance en defensie.

Ik ben 20 jaar werkzaam binnen de brandweer, waarvan de laatste 10 jaar in de 24 uurs dienst.

Relevante opleidingen/ certificaten/ bijscholingen:

2021 Equine Assisted coach (Level 1)

Little ‘ors (Lors)

Onze 10 jarige paint is in oktober 2021 ons coachteam komen versterken. Een paint horse is van oorsprong een Amerikaans ras welke veel gebruikt wordt in de western wereld vanwege hun coole karakter. Lors is gevoelig, maar tegelijkertijd enorm moedig en nieuwsgierig. Nieuwe dingen mogen dan misschien spannend zijn, maar dit weerhoudt hem niet van grondig onderzoek. Wanneer er dan toch spanning is kan hij dit snel weer loslaten, daarmee is hij een voorbeeld voor velen!

Ondanks zijn 10 jaar is hij een nog steeds een echte kleuter. Hij speelt graag met veel temperament. Hij doet Cartano dan ook dagelijks het voorstel de leidersrol over te nemen. Vooralsnog is dat blijkbaar niet het beste voor het geheel, want steeds wordt Lors weer terug op zijn plek gezet. Als er iets kapot is, is hij meestal de dader. Van poorten, naar hekken, de kippenkooi of de regenpijp. We kunnen hier wekelijks iets maken.

Lors doet tijdens sessies precies wat op dat moment nodig is. Soms duidelijk en kort, soms gevoelig en steunend.

Lors; Nieuwsgierig, dominant, moedig, temperamentvol, duidelijk, no nonsens, vriendelijk, gevoelig, steunend

Cartano

Cartano is een KWPN ruin van 16 jaar, Met zijn 1.86 een echte reus. Gefokt als dressuurpaard, maar ondanks zijn “goede dressuur ouders” ziet Cartano absoluut het nut niet in van moeilijke figuren rijden in de bak. Cartano is een echte avonturier, het liefst op buitenrit, nieuwe dingen zien en lekker hard gaan. Hij houdt van aandacht en is super nieuwsgierig.

Sinds Nonny overleden is en de overige mannen onze kudde zijn komen versterken is er veel veranderd. Cartano heeft vanaf dat moment de leidersrol op zich genomen. Met name onze kleuter Lors heeft nog wel wat aansturing nodig. Cartano neemt deze taak dan ook heel serieus.

Als ik Cartano zou moeten typeren, zou dat zijn: Vriendelijke reus, clown, zachtaardig, leider, aandacht vrager, duidelijk, nieuwsgierig en loslippig.

Caesar (Casper)

Kort en krachtig zoals zijn naam doet vermoeden. Zijn forse bouw verraad zijn enorme obsessie voor eten.

1x iets lekker toestoppen betekent 3 dagen een jagende Casper achter iedereen aan. Dat was een snelle les; “niet meer doen”. Casper is klein, maar enorm moedig en niet snel onder de indruk.

Het is een vriendelijk paardje, wat van aandacht houdt. Hij zal je ook direct begroeten. Nog een leuk weetje; Casper en Cartano zijn precies even oud en dus op dezelfde dag jarig!

Casper; klein van formaat, maar groots in zijn hoofd, vriendelijk, eigenwijs, onbevreesd, stabiel, zachtaardig, knuffelkont en een vreetzakje.

Kleine grootse Casper, we zijn heel blij met jou. Je bent misschien klein, maar je zorgt voor grootse bewegingen en inzichten.

Whispering van de Heidehoeve (Whispering)

Zijn naam doet vermoeden dat er koninklijk bloed door zijn aderen stroomt toch is hij heel gewoon gebleven.

Wat direct opvalt zijn zijn ogen. Hij is blind (of ziet zeer slecht) waardoor zijn ogen heel klein zijn en er een soort vlies overheen ligt.

Doordat hij blind is lijkt hij des te meer gevoeliger op zijn andere zintuigen. Hem benaderen doe je beter rustig en met geluid, zodat hij niet schrikt. In contact met de ander 3 heren moet hij daardoor regelmatig het onderspit delven, maar wanneer je goed kijkt zit er zeker pit in (zichtbaar aan de hapjes en trappen die hij uitdeelt wanneer Casper, Lors of Cartano hem klieren).

Whispering; Duidelijk, gevoelig, eigenwijs, (door zijn slechte zicht) gesteld op zijn eigen ruimte, vriendelijk en contact op zijn voorwaarde (hierin lijkt hij helder aan te geven welke energie hij om zich heen prettig vindt en welke niet, hele zuivere feedback dus).

Lieve kleine witte Whispering; Dat je nog maar heel veel mensen mag bijstaan met je (eigen)wijze raad.

Waarom paarden als coach?

Paarden zijn geweldige coaches. Het zijn vluchtdieren, leven al duizenden jaren in kuddeverband en zijn daar gaandeweg heel goed in geworden. Het gaat voor paarden niet om uiterlijk vertoon of status, het gaat om veiligheid ofwel; Het beste voor het geheel. Om de veiligheid te garanderen zijn zij uitgerust met een zeer verfijnde waarneming die niet alleen feitelijkheden waarnemen als geluid
of geur, maar ook energie en intentie.

Om de veiligheid in de kudde te waarborgen scannen zij continu hun omgeving af op mogelijk gevaar. Ieder paard heeft zo zijn eigen taken en doet waar het goed in is. De kudde is zo sterk als de zwakste schakel en dus is ieder individu van wezenlijk belang. Het doet er niet toe wat was of komt, het gaat om het hier en nu. Wanneer wij ons bij de paarden voegen maken we als vanzelf ook deel uit van die kudde en zullen dus ook gescand worden. Wanneer ons denken, voelen en doen niet overeenkomt zullen de paarden hierop reageren. Wanneer nodig zullen zij dit keer op keer geduldig en oordeelvrij terug geven. Wanneer een coachee klaar is om een
inzicht toe te staan en hiermee te gaan experimenteren zullen de paarden hier opnieuw vanuit het hier en nu op reageren. Op deze manier kun je dus compleet veilig oefenen met nieuw gedrag en inzichten.

Locatie

Op nog geen 20 minuten rijden van Breda en Gorinchem ligt daar tussenin onze mooie coachplek.

De sessies vinden plaats in Hank. Wij wonen daar samen met onze hond, vier paarden, een schaap en vijf kippen op een mooie, rustige plek met uitzicht op de polders. Vanzelfsprekend is het belangrijk om in alle rust en privacy te kunnen ontdekken hoe jouw proces verloopt.

We hebben een ontvangstruimte waar je voor een coachsessie kunt landen, zodat je rustig aan een sessie kunt beginnen.

Waarom Hapa Na Sasa?

In 2012 mocht ik voor het eerst in mijn leven voet zetten op het Afrikaanse continent. Een rondreis door Zuid – Afrika en jaren later door Namibie zorgde voor een geweldige ervaring.

Terug naar de basis en in contact met de natuur. Leren je oren te spitsen en echt te luisteren, leren te turen om echt te zien. Eten wat je niet kent en slapen in een tent op het dak van de Jeep. Het gevoel wanneer je van dichtbij mag zien hoe een neushoorn zijn eten bij elkaar scharrelt of een olifant zijn kudde bij elkaar houdt is machtig mooi!

De rust hiervoor kunnen en mogen nemen bracht me volledig in het hier en nu. De sfeer, talen en kleuren brengen me terug naar die ervaring.

Hapa na sasa betekent; hier en nu.

Door de naam Hapa Na Sasa te verbinden aan equine assisted coaching is het voor mij af. Alles wat rust, ruimte en tijdloosheid brengt om na te kunnen denken over hetgeen er echt toe doet komt hierin samen en ik hoop dat met veel mensen te kunnen gaan delen.

Contact

06 57942099
info@hapanasasa.nl
Keizersveer 3, Hank

Contactformulier

  ik geef toestemming om mijn gegevns te gebruiken voor cummunicatie.

  Dit formulier vraagt u om uw naam en email adres zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens
  worden nooit verstrekt aan derde. Zie onze privancyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.

  Contact

  06 57942099
  Elvera@hapanasasa.nl
  Keizersveer 3, Hank

  Praktijk

  Hapa Na Sasa
  KvK: 77432924
  BTW-nr: NL003199872B40
  IBAN: NL27 KNAB 0400 874 326

  KREAC level 3