Facebook

6 days ago

Hapa Na Sasa

Een (tropische) oefening in verdragen!
▪️
Terwijl ik vanochtend sta te strijken zie ik een zweet druppeltje zo van m'n hoofd op m'n net gestreken shirt vallen. Er verschijnt een lach op m'n gezicht. Hoeveel mensen zouden er op dit moment hijgend en puffend de opmerking maken over.. "Dat dit weer echt te warm is" of "In het buitenland is het andere warmte, dit is benauwd en niet te doen"..
▪️
Op het feit na dat het voor de dieren echt te warm is (fijnste temperatuur voor ongeschoren paarden ligt tussen de - 5 en 15 graden) en zij wat extra verkoelingszorg nodig hebben, geniet ik volop. Man, wat geniet ik van de zomer! Veel buiten, rustig aan en af en toe zorgen voor wat verkoeling!
▪️
Aan het weer kunnen we niets doen en simpel gezegd geldt dat voor veel andere zaken die we tegen komen in het leven. Bepaalde dingen hebben we gewoon geen invloed op en zullen we moeten verdragen. Maar ja; zo eenvoudig is dat niet! Hoe doe je dat?
▪️
Je zou er eens mee kunnen oefenen bijvoorbeeld wanneer jij zo iemand bent die last heeft van de warmte. Zou je op zo'n moment ook tegen jezelf kunnen zeggen; het is wat het is, ik doe het wat rustiger aan en verdraag dat ik voel wat ik voel.. Kies hierbij je eigen woorden, dat werkt beter!!
Wanneer je hier wat geoefend in raakt zul je zien dat je dit op veel meer momenten kunt gebruiken!
▪️
Succes en wanneer je dat leuk vindt, deel gerust je ervaringen, aanvullingen of tips!
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Hapa Na Sasa

Ken je dat gevoel? Toe aan vakantie.. Snel moe en geïrriteerd, weinig lol te beleven of snel geëmotioneerd?
▪️
Je hoopt dat je je energie terug vindt in die 3 weken vakantie echter het tegendeel blijkt waar. Ook in je vakantie kun je je rust moeilijk vinden en je kijkt nu al op tegen de eerste werkdag..
▪️
Signalen om serieus te nemen!! Want tenslotte willen we allemaal gezond, fit en gelukkig zijn!
▪️
Tijdens een coachsessie ga je ervaringsgericht opzoek naar hoe dingen voor jou werken. Waar krijg je energie van en wat belemmerd je om te doen waarvan je echt gelukkig wordt en waardoor je hart sneller gaat kloppen? Hoe komt het dat je dit zo ervaart en wil je dit anders gaan doen? De paarden ondersteunen dit proces eerlijk, oordeelvrij en geduldig met ruimte voor het creëren van nieuwe inzichten en experimenteren met (nieuw) gedrag!
▪️
Veel werkgevers staan open om deze trajecten (gedeeltelijk) te financieren. Wanneer jij denkt dat je hieraan iets zou kunnen hebben; maak het bespreekbaar op je werk! Immers op langdurige uitval met bijvoorbeeld burn-out klachten zit niemand te wachten!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Hapa Na Sasa

Zoals ze op de opleiding altijd zeiden; the horse is always right!
▪️
Cartano heeft mij ook gecoacht en doet dat nog elke dag, net als Nonny trouwens. Niet omdat hij bewust in de rol als coach stapt, maar omdat hij paard is. Hij doet en kan dat gewoon, van nature 24uur per dag. Ik heb geleerd dat ik soms stil mag staan. Dat ik naar hem mag kijken en mag checken hoe het is in het hier en nu. Gewaarzijn van het moment met alles wat er op dat moment is.
▪️
Wij mensen hebben de neiging om lastige emoties te vermijden, omdat we sommige simpelweg moeilijk kunnen verdragen. Echter vermijden van emoties is hetzelfde als een bal onder water houden; deze wil omhoog. Hoe dieper, hoe sneller en ongecontroleerder..
▪️
Dus? Dus niets.. Soms hoef je niets behalve je emoties op te merken en ze er te laten zijn. Makkelijk? Zeker niet, maar kijk het kunstje eens af van onze dierenvrienden! Zij kunnen en doen dit van nature en zijn bij machte steeds weer opnieuw te herstellen van alles wat bij hen angst, boosheid, schaamte of verdriet oproept! Wij zijn zoogdieren en kunnen dat ook. Hoewel we dit soms wat verleerd zijn is het mogelijk om terug naar de basis te gaan en contact te maken met je lijf en gevoel!
▪️
Tijdens een sessie zullen Cartano en Nonny alleen al door hun aanwezigheid jouw triggeren en uitdagen hetzelfde te doen en dat geeft hele mooie ervaringen! Ben je benieuwd? Tot 1 september kun je gebruik maken van de vakantieactie. Een coachsessie boeken met 50% korting!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Hapa Na Sasa

Kreac, CAT, GAT... Wat een termen allemaal om over alle wetten nog maar te zwijgen...
▪️
Nonny en ik kijken er nieuwsgierig naar en pakken mee wat voor ons interessant is.
▪️
Als equine assisted coach ben ik aangesloten bij kreac. HET kwaliteitsregister voor het vinden van gecertificeerde equine assisted coaches.
Hiernaast heb ik me aangesloten bij het CAT. Dit is een beroepsorganisatie waarmee diverse randvoorwaarden om te kunnen coachen geregeld zijn. Bijvoorbeeld een goede geschillencommissie (GAT).
▪️
Vanavond was er een webinar over het in gebruik nemen van een elektronisch cliënten dossier. Op deze manier kan ik alle gegevens van de coachee op een veilige manier bewaren en voldoet het tevens aan de moderne eisen die gesteld worden.
▪️
Heel erg boeiend dus om me komende tijd eens verder in te verdiepen.
▪️
Natuurlijk sta ik het liefst buiten in de klei te coachen, maar de randvoorwaarden moeten natuurlijk ook geregeld zijn. Verzekeringen, bijhouden van dossiers en netwerken hoort er allemaal bij. Niet perse mijn ding, maar ach, dat mag de pret niet drukken... 😉
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 weeks ago

Hapa Na Sasa

Vanmiddag was ik op bezoek bij Delianne en haar kudde Lisa, Bailey, Star en Niels.
▪️
Delianne is mijn inspiratiebron geweest als het gaat over; anders leren kijken naar paarden. Met het idee dat ieder doet wat hij het beste vindt voor zijn paard valt er (naar mijn idee 🤐) in de wereld van paarden houden nog heeeeel veel verbetering te halen!
▪️
Ik ben "opgevoed" op een manege. Daar was het heel normaal dat paarden de hele dag binnen stonden en eruit kwamen voor een lesje (of 3). Wanneer ze niet luisterde pakte je ze harder aan en je leerde er paardrijden *punt*.
Pas veel later leerde ik dat een verbinding maken veel belangrijker is en dat dit begint vanaf de grond. Ik leerde echt te kijken en begon langzamerhand de taal van de paarden te leren kennen.
▪️
Delianne is een jonge vrouw die (al zolang ik haar ken) hierin haar eigen visie heeft. Ze kiest haar pad met heel haar paardenhart en zet daarbij altijd hun welzijn op nummer 1.
▪️
Toen ik Nonny net gekocht had raakte ik geïnteresseerd in haar manier van werken; uit vrijheid, vaak vanaf de grond. Haar paarden deden letterlijk alles voor haar. Zonder dwang of geweld. Ik leerde kennismaken met bitloos rijden en grondwerk. Ik heb hierna nooit meer met bit gereden!
▪️
Ik kan wel zeggen dat dit voor mij het startpunt was van de ontwikkeling waar ik nu nog steeds middenin zit. Ik heb al veel stappen kunnen maken richting natuurlijk(er) paarden houden en hoop er in de toekomst nog veel te maken.
▪️
Ben je benieuwd naar wat Delianne allemaal met haar paarden doet en kan? Neem eens een kijkje op haar pagina @in.freedom.one
▪️
Elk paard kan coachen mits ze de mogelijkheid hebben om op natuurlijke wijze te herstellen. Dit betekent o.a.; nooit alleen, niet opgesloten in een stal, altijd wat te knabbelen en geen (of zo min mogelijk) fast food... Wij blijven ontwikkelen, maar ik ben al heel blij en trots op onze blije coachpaarden!
... See MoreSee Less

View on Facebook

Contact

06 57942099
info@hapanasasa.nl
Keizersveer 3, Hank

Contactformulier

Contact

06 57942099
Elvera@hapanasasa.nl
Keizersveer 3, Hank

Bedrijf

Hapa Na Sasa
KvK: 77432924
BTW-nr: NL003199872B40
IBAN: NL27 KNAB 0400 874 326