Van meisje, naar hulpverlener, naar Hapa Na Sasa

Van meisje, naar hulpverlener, naar Hapa Na Sasa!

De zorg.. Echt zonder twijfel de mooiste beroepsgroep. 17 jaar geleden, daar stond ik dan. Thuis voor de spiegel in mijn witte zusterpak netjes gestreken door mijn moeder. Ik had nog geen idee, maar het leek net echt. Iets onzeker stapte ik op mijn scooter op weg naar mijn zorgtoekomst (alleen wist ik dat toen nog niet).
Ze hadden me midden in kantoor geplant en ik wachtte geduldig (maar gespannen) op wat de dag bracht.
Veel collega’s hadden wat twijfel bij mijn jonge leeftijd en eerlijk.. Ik zelf ook.
Ik had een fantastische werkbegeleidster die op alle fronten deed wat ze moest doen. Ik was 16, ik moest niet alleen het vak leren, maar nog zoveel meer. Zij stond me 3 jaar lang geduldig bij en stuurde waar nodig. Zij geloofde van het begin af aan in mijn kunnen en langzaam begon ik dat zelf ook te doen.
Ik heb daar geleerd wat collegialiteit is en in mezelf geloven. Het oneens mogen zijn met de ander. Ik heb daar geleerd dat steunkousen aandoen zwaar is, maar dat er kunstjes voor zijn om het makkelijker te maken. Van wondverzorging tot luisteren. Begeleiding bij het einde van een mensenleven tot medicijnen uitzetten en ronddelen. Samen met collega’s afzien wanneer je mensen moest douchen bij 30 graden met de deur dicht (want tocht is niet goed..;-)).
Uitspreken dat het misschien toch niet zo eerlijk was dat er weer meer moest met minder.

Het meest bijzondere vond ik altijd de nachtdiensten. Wanneer er iemand wakker was ontstond er iets bijzonders. Op het randje van het bed was daar soms wel even de tijd om rustig te luisteren en zag je iemand echt. Ook die mevrouw was ooit 16, verliefd en zocht naar zichzelf. Of het einde van een mensenleven, dat je er was was genoeg. Iemands hand vasthouden en samen naar het einde wanneer kinderen net de laat binnen kwamen. Dat waren zulke bijzondere, ontroerende en intense momenten.

Dat wilde ik, ik wilde doorgroeien en de tijd mogen nemen voor iemand zijn of haar verhaal. Ik vond echt contact belangrijk, je best doen om mensen te begrijpen en aan te sluiten. Waarom doen mensen wat ze doen? En waarom sluit dat soms helemaal niet aan bij mij? Wat hebben mensen nodig om te herstellen en zich beter te voelen? Wat een vragen en wat ingewikkeld.
Vanaf daar ontstond de wens om bij de GGz te gaan werken en dat mag ik inmiddels alweer bijna 10 jaar doen.

Precies een jaar geleden startte ik met de opleiding tot Equine assisted coach. Ik bedacht me; hoe kan ik dit mooie vak uitbreiden en hierbij mij eigen fantastische heelmeesters gebruiken? Ik wil met mensen werken en daarbij de ongekend grote kracht van de paarden inzetten. Hen laten ervaren wat ze mij dagelijks terug geven door oplossingsgericht en ervaringsgericht aan de slag te gaan. Ik ga coachen met behulp van paarden!

Inmiddels meer dan trots en sinds 1 maart officieel in de lucht; Hapa Na Sasa.
6 september, 1 dag na mijn verjaardag mag ik starten met een mooi cadeau, namelijk het verdiepingsjaar van Equine assisted coaching tot level 2!

“Stop nooit met dromen”!